Ken jij het materiaal barnsteen?

leven 0 Comments

Een materiaal waar je misschien wel eens van gehoord hebt, is barnsteen. Het is de laatste tijd flink in prijs gestegen. Als je door het bos loopt waar dennenbomen aanwezig zijn, dan ben je misschien wel op de hoogte dat hier erg stroperige hars vanaf kan komen. Deze hars is rood / geel en is doorzichtig. Barnsteen is van ditzelfde materiaal gemaakt.

barnsteen hangerDe hars uit de dennenbomen is onder specifieke omstandigheden bewaard gebleven en zo is het uiteindelijk Barnsteen geworden. Barnsteen kan erg mooi zijn en wordt dan ook gebruikt in bijvoorbeeld juwelen. Het wordt dan helemaal opgepoetst en gepolijst, zodat het een zeer mooi materiaal zal worden wat als sieraad gebruikt kan worden. Een andere naam voor het materiaal is amber.

Het is al erg lang dat barnsteen wordt gebruik in sieraden. De stenen hebben iets bijzonders en kunnen een sieraad dan ook helemaal af maken. Sommige sieraden zijn deels van barnsteen, andere zijn compleet van het materiaal gemaakt. Het materiaal is geliefd bij mensen doordat het een natuurlijke uitstraling heeft. Sommige van de stenen (zeer uitzonderlijk) hebben zelfs een insect binnenin zitten.

Dit komt doordat het insect aanwezig was in de hars. Er is steeds meer vraag naar barnsteen, ook vanuit opkomende economie├źn. Door deze hogere vraag, stijgt de prijs vanzelfsprekend. Er zijn bedrijven die het materiaal van particulieren inkopen en het vervolgens weer doorverkopen aan internationale inkopers. Vooral in vissersdorpen in Nederland is het materiaal vaak in grote getalen aanwezig, het wordt dan opgevist uit de Noordzee en ligt bij de vissers in een lade. Soms kan het dus interessant zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden om het materiaal te verkopen en zo een extra zakcentje te vergaren.